Processen

En bønne-til-bar-chokolade

Oialla følger kakaoen fra høst til den færdige chokolade. Vi kontrollerer hvert trin i forsyningskæden og arbejder tæt sammen med vores partnere i Bolivia. Bønne-til-stang-produktion giver Oialla mulighed for at skabe en uberørt chokolade med en ren og uforfalsket smag.

Da Oialla startede i 2010, var der kun få, der interesserede sig for bønne-til-bar-chokolade eller single origin-chokolade. I dag har ambitiøse chocolatiers og virksomheder indset potentialet i at vide, hvor kakaoen kommer fra. Ved at bruge vild kakao får vi mulighed for at skabe en eksklusiv chokolade, samtidig med at vi passer på miljøet og den oprindelige befolkning i Baures, Bolivia.

 

De friskplukkede kakaobønner fermenteres straks i kurve i tre dage og tørres derefter på en ophængt nylonpresenning. Når kakaoen er helt tør, sendes den til Skandinavien, hvor den ristes, knuses, concheres og tempereres.

Vi har sammensat et smukt hæfte, der fortæller historien om, hvordan Oialla fremstilles – fra bønne til bar.

Oialla er vild

Før Oialla begyndte at høste bønnerne, voksede, modnedes og rådnede kakaoen i den bolivianske jungle. Ingen lagde mærke til den, og kun dyrelivet fik lov til at nyde det søde, hvide kakaokød. Det ændrede sig, da chocolatier Rasmus Bo Bojesen opdagede bønnerne under en rejse til Bolivia. Han så straks den enorme kvalitet og det store potentiale. Og gennem et samarbejde med et lokalt kakaofirma og Udenrigsministeriet i Danmark begyndte de at lave økologisk Beniano-chokolade. Dette kaldte de Oialla.

Hjemmet til Beniano

Bolivia ligger midt i Sydamerika, helt uden adgang til land. Landet er delt i to yderpunkter – højlandet i Andesbjergene og lavlandsjunglen.

Den nordlige provins, Beni, ligger delvist i Amazonas. Beni er opdelt i otte amter (Mamoré, Vaca Diaz, Itenez, Moxos, Maruam, Yacuma, Ballivian og Cercado) og indeholder hovedstaden Trinidad. Det er i Itenez, at kakaotræerne vokser vildt. Itenez er opdelt i tre kommuner: Baures, Huacaraje og Magdalena.

Baures er den største og indeholder 67 holme i tørtiden, som bliver til små øer i regntiden. Det er her, man kan finde kakaotræer, der vokser vildt. Indtil videre har vi besøgt seks øer – San Carlos, San Pedrito, Santa Maria, San Lucius, Veremos og Caricuara. I øjeblikket bliver omkring ti af holmene høstet.

Amazonjunglen ligger i Bolivias nordøstlige provins Beni, hvor de vilde kakaotræer vokser. For at komme til Beni fra Skandinavien skal man tage fem fly, tilbringe en dag i kano på den smukke mørke jungleflod med hoppende lyserøde delfiner, hylende aber og farvestrålende papegøjer og derefter gå femten kilometer gennem mudder for at nå frem til træerne, der vokser på holme i mangrovesumpen.

OIALLA ER

  • Oialla er kvalitetschokolade. 100%, 78%, 72%, 46%
  • Oialla er økologisk
  • Oialla er kun baseret på Beniano-bønner
  • Oialla er sjælden
  • Oialla er vokset vildt i junglen. Ingen dyrkning, ingen gødskning, ingen behandling med herbicider og ingen fældning i skoven Oialla er sund – kun kakao og rårørsukker, ingen tilsætningsstoffer Oialla er en prisbelønnet håndværkerchokolade. Sølvmedalje fra The Academy of Chocolate
  • Oialla er lavet af en af verdens førende chokolademagere, Rasmus Bo Bojesen. At producere økologisk chokolade af høj kvalitet er en udfordring, som kun meget få producenter i verden mestrer Oialla er et bønne-til-bar-produkt – mikroproducenter, der har forpligtet sig til at være fremragende.
  • Oialla er lavet med formål og omhu. Pas på smagen, pas på de sårbare træer, pas på junglesamfundet i Bolivia. Det er naturligt, etisk, rent, bæredygtigt og sporbart
  • Oialla er chokolade med værdi – lokale plukkere og produktionsmedarbejdere bliver uddannet, høsten sker med respekt for de gamle træer, der går tilbage til inkaerne, fermenteringen, tørringen og sorteringen sker for at få det bedste materiale til chokolade Oialla er sofistikeret emballage og kommunikation

Priser vundet af Oialla